Appmiration wil zich richten op het maken van (betere) sportapps. Dus kan het grootste sportevenement, de Olympische Spelen, niet ongemerkt voorbij gaan. Geen enkele app kwam in aanmerking voor 4 sterren of meer, en daarmee voor een uitgebreide review. Desondanks zullen we in dit bericht aandacht besteden aan de apps rond en tijdens Sochi 2014.

De officiële apps waren net als diverse faciliteiten in Sochi zelf niet op tijd klaar. De eerste app, een gids voor bezoekers, verscheen wel enkele weken van tevoren, maar daar is voor en tijdens de Spelen nog aan gesleuteld. De results app verscheen pas na het begin van de Spelen en was aanvankelijk alleen geschikt voor de smartphone. De iPad versie was pas halverwege de Spelen klaar.

Sportplaatsen in Sochi

SOCHI GUIDE app

De eerste app die verscheen was de Sochi app. Aanvankelijk was het niet heel duidelijk dat die alleen bedoeld was als gids voor mensen die aanwezig waren op de Spelen, maar omdat je er een schema en informatie over de verschillende sportplaatsen en hallen kon vinden was het bruikbaar. Een prominente plaats voor een routeplanner, niet erg zinvol vanuit Nederland (of enig ander land ter wereld), werd beter verklaarbaar toen de tweede app verscheen, Sochi Results, en de eerste app de naam Sochi Guide kreeg.

De app is verzorgd, uitgebreid en professioneel afgewerkt, maar de werking is niet altijd even duidelijk en logisch. En dus vooral bedoeld voor bezoekers die in Rusland aanwezig waren.

Nadat de reguliere Spelen waren afgelopen, en de Paralympics voor de deur stonden verscheen het woordje Guide in het logo. Op dat moment was de app ook aangepast voor de Paralympische Spelen en kon je niets meer vinden over de Spelen van de weken daarvoor. Dat wil zeggen… tot je een minisymbooltje in een header op een bepaalde pagina aanklikt en je plotseling alle info en uitslagen op je scherm hebt. Het lijkt erop dat de inhoud van de Results app verborgen zit in de Guide app…

Uitslagen in Results app

SOCHI RESULTS app

De belangrijkste app voor de sportliefhebber verscheen dus een dag te laat, en zelfs een week te laat voor iPad gebruikers, en moet helaas worden betiteld als ‘matig/slecht’.

De basis van de app is een schema met alle sporten, sportonderdelen en tijden. De opbouw en het gebruik van de agenda zijn niet logisch. Het bladeren naar andere dagen ongelukkig (aanvankelijk had je daar minivingers voor nodig) en het gebruik van ‘all, now en future’ in die agenda zorgde vooral voor verwarring. Now suggereert nu, maar werkt alleen als je de datum van vandaag hebt gekozen…

Een ander zwak onderdeel was het nieuws. Waar de app van London 2012 vooral (teveel) inzette op nieuwsberichten met grote foto’s ontbrak dat in deze app. Alleen de opgenomen twitterberichten zouden je kunnen wijzen op recente uitslagen of wijzigingen, maar een duidelijke melding van winnaars en belangrijke ontwikkelingen eerder op de dag ontbrak.

Info en uitslagen van alle wintersporten

Daar zou je nog overheen kunnen stappen als de resultaten van eerder op de dag zouden zijn opgenomen in de agenda van dat moment. Maar als een sport afgelopen was toonde het eerste scherm alleen maar de sporten die bezig waren of nog moesten beginnen. Alleen door bewust in de overall agenda te zoeken naar de dag van vandaag, of een sport te kiezen kreeg je het evenement en de uitslag weer in beeld.

Daarmee kwam je dan terecht bij het enige sterke punt van de app, de uitslagen. Van alle sporten waren die goed, actueel en uitvoerig gedocumenteerd. Eenvoudig en helder weergegeven, en vrijwel overal kon je verder inzoomen op detailgegevens.

Helemaal top was dat die uitgebreide uitslagen en details ook ‘live’ binnenkwamen, geen vertraging en duidelijk weergegeven. Zo was op elk moment tijdens een evenement duidelijk wat de stand was, en wie er nog moesten komen. Tussentijden die op tv niet (meteen) te zien waren, waren in de app onmiddellijk zichtbaar. De meeste grafische weergaven van de baan of rit (alleen bij live gebeurtenissen) waren een goede aanvulling.

Als een sportonderdeel werd uitgesteld stond dat ook meteen goed aangegeven in de agenda. De competitiestanden (bijv. ijshockey, curling) waren helaas weer lastiger te vinden.

De ingebouwde mogelijkheid tot automatische meldingen over sporten, sporters en uitslagen was niet alleen lastig in te stellen, het werkte ook hopeloos. Toen de meldingen eenmaal binnenkwamen, kwamen ze ook in overvloed, soms meer dan 10 keer dezelfde melding, zelfs een dag erna. Die konden ook ‘niet meer uitgezet’ worden, want de server was waarschijnlijk zo overbelast dat je niet meer kon doorgeven wat je niet meer wilde hebben… met veel moeite en geduld is dat toch gelukt. Wellicht is die service later in het toernooi beter geworden, maar toen was ik er klaar mee.

Na de reguliere Spelen is de app aangepast voor de Paralympische Spelen en moest je om te beginnen weer door de eerste zes instellingsschermen heen (oa taal en landkeuze!?) voor je de app kunt gebruiken.

Smoelenboek Nederlandse deelnemers

TEAM NL

Anderhalve week voor de Spelen en met ruime aandacht in de media heeft NOCNSF de app TeamNL gelanceerd. Een gratis smartphone app om, zoals de naam doet vermoeden, het Nederlandse Team te presenteren. Alle deelnemers, maar ook alle begeleiders. Een prima insteek, en ook geen slechte uitvoering. De app werkt meestal snel en intuïtief. Zeker het menu is duidelijk en werkt prima.

Alle sporters zijn afgebeeld in een soort smoelenboek. Op naam en/of op sport. Meestal met een actiefoto op het persoonlijke kaartje en (na een eerste update voor iedereen duidelijk) ‘om te draaien’ met op de achterkant meer info, de dagen en tijden dat de sporter in actie komt en links naar Facebook en Twitter.

Die data en tijden zijn ook weer terug te vinden in ‘Programma en resultaten’. De kalender is beperkt omdat het alleen maar de evenementen met Nederlandse deelname laat zien. Maar daardoor is hij wel weer overzichtelijk, wat wordt versterkt met de fotootjes van de Nederlandse deelnemers erbij. En het klokje erachter is handig om een ‘belletje’ te plaatsen. Eenvoudig, maar doeltreffend.

De app bevat ook een Nieuws-sectie. Daarop vind je de berichten van Nu Sport, NOS en NOCNSF onder elkaar. Een prima oplossing, al staan de berichten (van een dag) niet altijd in chronologische volgorde.

24 medailles voor NL

En natuurlijk ook de Medailletabel. Iedere site en app heeft die wel ergens verwerkt, en voor het NOCNSF is die natuurlijk sowieso onmisbaar. Met 24 medailles misschien wel de belangrijkste pagina dit jaar.

De NOCNSF is blij met elke sponsoreuro die binnenkomt en die hebben ze hard nodig voor de sport(bond)en en de sporters. Geld voor dit soort promotionele producten hebben ze meestal niet. En als je dat in ogenschouw neemt dan is deze app een prima uiting.

Maar… en dan komt er toch een negatieve noot. Het kan ook anders. En het moet eigenlijk ook anders. De presentatie van TeamUSA laat zien hoe het ook kan. Natuurlijk zijn wij Nederlanders veel nuchterder, maar onze sporters moeten toch echt meer als ‘Helden’ worden neergezet. Dat verdienen in de eerste plaats de sporters die hun leven vaak helemaal wijden aan 1 doel, dat verdienen de bonden, maar dat verdienen wij als burgers ook. We hebben mensen nodig waar we tegenop zien, die we kunnen vereren. Die een goud- of zilverrandje aan onze dag of week geven. Die ons hoop geven dat we zelf ook iets kunnen bereiken.

En daarvoor is toch net iets meer nodig dan een smoelenboekje van maandagochtend gezichtjes in een eenvoudig T-shirt. Het is teveel ‘meedoen is belangrijker dan winnen’, terwijl ik het vermoeden heb dat de meesten vier jaar lang getraind hebben om te winnen.

Het kan ook The American Way

TEAM USA

Zo kan het ook. En zo gaat het dus ook in de USA. Misschien iets over de top, en waarschijnlijk met veel sponsorgeld, maar de USA verkoopt zichzelf en haar sporters als helden en zet ze als echte kanshebbers neer in Team USA, een app die bovendien op de iPad nog beter tot recht komt.

Het intro ziet er strak uit, het laden duurt iets langer, maar vervolgens word je automatische fan van de sporters door de professionele aantrekkelijke manier waarop de sporters onder de aandacht worden gebracht.

Een aantal sporters is eruit gelicht en krijgt via een speciaal onderdeel ‘Featured Athletes’ extra aandacht. Symbooltjes rond de geselecteerde atleet geven aan dat er meer info te vinden is. Daaronder zitten mooie filmpjes, maar ook een uitspraak of info over hun voeding.

Ze doen daar niet alles beter. Een minpuntje is dat als ik in het eerste scherm klik op ‘Featured Athlete Shani Davis’,  ik niet bij een verhaal over Shani Davis kom, maar op de pagina met vijftiental atleten, waar Shani ‘ergens tussenstaat’. Die pagina ziet er fraai uit, maar het is een verwarrende tussenstap.

DE REST

Naast deze vier serieuze apps waren er nog enkele veredelde pogingen om via apps iets te doen aan de Olympische Spelen.

Olympics

Om onduidelijke reden heeft het Olympisch Committee ook nog een eigen ‘app’ uitgegeven. Maar dat was niet meer dan een programmaoverzicht dat bij elke klik doorschiet naar naar de Sotchi site in je browser.

Visa 360 cam

Sponsor Visa (Card) heeft geld gestoken in een leuke app. Bij een zevental sporten kun je ‘door de ogen van de sporter’ meekijken, 360 graden rondom, omhoog en omlaag. Tijdens een afdaling, skisprong of kunstschaatsoptreden kun je zelf bepalen waar je wilt kijken. Dat levert soms ‘onnatuurlijke beelden’, maar het is leuk om een of twee keer mee te maken. Daarna is de lol van de app wel voorbij.

Sochi Magazine

Uitgeverij Sanoma, bekend van veel bladen, maar ook van NU.nl, Nu Sport en diverse sportsites heeft ook een ‘app’ uitgegeven, ‘Sochi Magazine’. Een fraai en uitstekend verzorgd magazine, maar helaas ook niet meer dan dat. Het is een magazine in een app. Het maakt gebruik van de mogelijkheden van een digitaal medium, heeft ook een klein actueel onderdeel ‘vandaag’, maar verder zijn het vooral verhalen met interessante informatie, voorzien van schitterende foto’s, die je ook in een blad had kunnen lezen.

Overig

Daarnaast waren er enkele eenvoudigere apps. Veelal beperkt tot sportschema’s die je al dan niet gemakkelijk of gepersonaliseerd in je agenda kon laten opnemen.

OORDEEL

Er wordt duidelijk geld gestopt in de (officiële) apps voor de Olympische Spelen. Dat zou er ook genoeg moeten zijn met alle grote sponsors. Helaas blijven de prestaties van de makers van de apps nog ver achter bij die van de sporters. Hoewel het moeilijk is om een goede app te maken, en het voor de organisatie op dit moment waarschijnlijk nog bijzaak is, verdienen de sporthelden veel beter. Over twee (en half) jaar is de volgende kans om een gooi te doen naar de prijzen, met de Zomerspelen in Rio 2016.

2.5 stars

Review Sochi apps2.5

Background
Image ( sample )
Overlay
Texture