Een must have voor de F1-liefhebber !
Vijf sterren, minder kan ik er niet voor geven. Zelfs al kost het 25 euro per jaar. Met deze app krijg je live tijdens de race (en alle trainingen) de tijden en gegevens die ook bij de Formule 1-teams op het scherm staan. Bovendien kun je op de plattegrond zien waar alle coureurs zich bevinden op de baan. Het ultieme ‘second screen’.
De look is strak en professioneel, zoals je kunt verwachten van de Formule 1-organisatie. Glamour en afwerking tot in de puntjes, niets aan het lot overlatend. Het opstartscherm is misschien nog wel het minst aansprekende onderdeel van de hele app. Want om (andere) teams en sponsors niet voor het hoofd te stoten is er een heel algemene F1 wagen getekend. Maar twee seconden later val je met de neus in de boter (of motorolie). Een strak scherm met de belangrijkste tijden van alle deelnemende coureurs. Ik ben niet zo’n fan van de schuine vlakken (schuine zijkanten aan elke regel/balk, die snelheid suggereren), maar het is consequent doorgetrokken van de opmaak die we ook op tv zien. Duidelijk en professioneel.
De bediening is prettig en snel, al duurt het even voor je de werking en mogelijkheden van alle knopjes kent (en onthoudt). De belangrijkste gegevens worden op een logische manier aangeboden.
Je kunt eenvoudig ‘meer of minder’ baanplattegrond in beeld zetten door de scheidingsbalk te verschuiven. Die plattegrond kun je alle kanten in draaien, kantelen en zoomen. Dat gaat zo snel dat het soms even geduld vergt voor je je voorkeursstand hebt gevonden. Terwijl de wagens over je iPad bewegen blijven de (tussen)tijden ook over het scherm rollen. Ongeacht de grootte van het kaartje kun je de tijdstabellen vloeiend blijven scrollen en swipen.
De basisfunctie van de app is het verstrekken van alle tijden van alle wagens in elke sector op elk moment tijdens een training, kwalificatie of race. De overzichten die alle teams en media op het circuit op schermen voor zich hebben zijn 1 op 1 overgezet naar deze app, zodat elke toeschouwer in de wereld die nu ter beschikking heeft.
Die info met rondetijd, sectortijden en aantal pitstops wordt iPad-waardig aangevuld met meer info, zoals het type band waarmee een coureur rijdt en het aantal plaatsen gestegen tov startplaats. Bijna elke kolom herbergt bovendien meer info. In plaats van de laatste rondetijd kun je de beste rondetijd zien, het tijdsverschil met de voorligger kun je afwisselen met de topsnelheid (de zogenaamde Speed Trap die op 1 plek langs de baan is opgesteld), en in plaats van de huidige sectortijd (1, 2 en 3), kun je kiezen voor de beste sectortijd.
Door een coureur aan te klikken wordt zijn naam geaccentueerd, in de overzichten en op de plattegrond, en de tijden worden ‘relatief gemaakt’. Dwz je kunt zien hoeveel seconden de voorliggers voorliggen, en de voorsprong op de achterblijvers t.o.v. die coureur, in plaats van tot de nummer 1.
Het aantal ronden dat op de huidige set banden is gereden is al zichtbaar op het eerste scherm, maar het volgende scherm (swipe naar links) geeft per coureur heel overzichtelijk aan op welk type banden hij gereden heeft, en hoeveel ronden. Je kunt dus snel zien of een coureur al aan de bandenregel (tijdens race twee soorten banden verplicht te gebruiken) heeft voldaan.
Het derde scherm geeft de stand in het WK coureurs, met aantal punten, maar tijdens de race ook het aantal punten dat er virtueel bij zou komen als de race op dat moment zou worden afgevlagd. Gevolgd door een virtueel totaal en de gevolgen voor de wk-stand.
Het vierde scherm geeft meer info per sector. Naast de (laatste en beste) tijd namelijk ook de (laatste en beste) topsnelheid in iedere sector en de hoogste topsnelheid in de zogenaamde Speed Trap (één punt op de baan).
Tenslotte volgen nog twee schermen die exact gelijk zijn aan de schermen op het circuit, die als gevolgen van de beperkingen van (resolutie van) televisieschermen minder mooi zijn, maar voor degene die thuis ’teambaas’ willen spelen wellicht authentieker.
Op het hoofdscherm worden ook alle berichten van de wedstrijdleiding, zoals gele en blauwe vlaggen, ‘incident involving…’ en stop-and-go-straffen getoond. Eerst kort getoond als overlay rechtsboven en vervolgens enkele minuten herhaald in de speciale ’tickerbalk’ onderaan het scherm. Waar bijvoorbeeld ook de de (baan)temperatuur en windsnelheid voortdurend te zien zijn.
De berichten van de wedstrijdleiding worden ook allemaal getoond (en daarmee terug te zoeken) in de linker nieuwsbalk die tijdens de race alle meldingen registreert, maar daarnaast ook twitterberichten kan ontvangen.
Natuurlijk is er een nieuws-kanaal dat dagelijks, ook buiten de raceweekenden, berichten verstrekt. De bron daarvan is F1.com. Je vindt hier dus vooral neutraal nieuws, maar discussies en negatieve berichten over Pirelli-banden bijvoorbeeld kom je niet tegen. De verstrekte informatie is daarom niet minder actueel.
De app werkt ook op de telefoon. Dat ziet er net zo strak uit, en hoewel je natuurlijk vooral naar (kleinere) tijdtabellen kijkt, heeft de app de volledige functionaliteit. Maar het mag duidelijk zijn dat het beter tot zijn recht komt op het grotere scherm van de iPad.
Op de nieuwspagina kun je ook kiezen voor Twitter-berichten. Na aanmelden met je eigen twitter-account (dat hij kan overnemen uit je iPad instellingen) krijg je daar alle berichten van teams en coureurs die actief zijn op Twitter. Maar je kunt er je eigen accounts aan toevoegen als je bijvoorbeeld met een groep vrienden of liefhebbers de race wilt voorzien van je eigen commentaar. Het scherm neemt aan de linkerkant een kwart van de ruimte in en kan dus prima gecombineerd worden met tijden en ook plattegrond.
Kwaliteit zit in de details, maar deze app is een aaneenschakeling van bijzondere details. Net als aan een Formule 1-wagen kan er bijvoorbeeld veel worden ‘getuned’ aan de app. Een trainings- of race overzicht kan op veertien punten worden aangepast. Zelf het Twitter-kanaal kan heeft vele instellingen en automatische mogelijkheden.
Elke race en training kan bovendien achteraf worden gedownload (ca. 4Mb per sessie) en is dan helemaal terug te spelen. Op die manier is het mogelijk om een training of race helemaal te analyseren, maar ook om een uniek archief op te bouwen.
Hoewel elke app punten heeft die verbeterd kunnen worden kan ik er deze keer eigenlijk geen bedenken. Of het moet de gevoeligheid van de instelling van de plattegrond zijn. Of het feit dat de info op die plattegrond soms een seconde stilstaat.
De Formule 1 liep niet voorop in het gebruik van moderne technieken (internet) voor haar toeschouwers, zoals je zou verwachten van een hightech-sport. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de organisatie (mr. Ecclestone) alles maximaal willen af/beschermen en geld willen verdienen aan elke uiting. Met deze app doen ze echter meteen helemaal vooraan mee in het gebruik van de mogelijkheden van tablets en smartphones.
Je moet misschien F1-fanaat zijn om 25 euro (per seizoen) te betalen voor de app, maar eigenlijk is het een voorbeeld van de mogelijkheden van de iPad, vergelijkbaar met ‘The Elements’, dat elke iPad-liefhebber zou moeten hebben.