Game, Set, Match !
Wimbledon loopt voorop als het gaat om het gebruik van digitale mogelijkheden in de sportwereld. De scores van alle twintig banen zijn al jaren tijdens het hele toernooi via een webbrowser live te volgen. Bij iedere editie kwamen daar meer stats en grafieken bij. Dit jaar hebben ze het doorgetrokken naar een uitstekende iPad app.
De look is strak, formeel, professioneel en groen met een beetje paars. Geheel in stijl met de hele organisatie van het tennistoernooi. Een moderne transparante laag over een passende foto, en witte letters op een groene onderlaag ontsluiten op een prettige manier een enorme hoeveelheid informatie.
De app start met een mooie fly-over van de toegangspoort naar het centre court. Om uit te komen bij de plattegrond in de vorm van een luchtfoto van het complex. Speldenkoppen (oa op elke baan) geven rechtstreeks toegang tot gerelateerde informatie. Maar via het (verborgen) menu aan de linkerkant, op te roepen door het drie-streepjes-icoon, kun je gerichter bij de tien hoofdfuncties van de app komen. Ondanks de enorme hoeveelheid informatie, foto’s en video’s loopt de app vrijwel overal heel soepel. Behalve op drukke momenten, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met de enorme hoeveelheid die wereldwijd van de servers wordt opgevraagd. Dan kan het soms even duren voordat de openingspagina of bijvoorbeeld het score-overzicht is geladen.
Met LIVE scores (tot een minuut vertraging op drukke momenten) van twintig scoreborden heeft de app een goede basis en al voldoende bestaansrecht. Aangevuld met resultaten van alle gespeelde wedstrijden en een speelschema waarop je kunt zien wat mogelijk volgende tegenstanders kunnen zijn, alsmede een indeling van de wedstrijden in tijden en banen heb je alle info die nodig is om het toernooi en je favorieten te kunnen volgen tot aan het uitreiken van de schaal(en).
Daarbij heeft elke wedstrijdscore, live en achteraf, beschikking over tien statistieken in cijfers en helder grafisch weergegeven tov de tegenstander. Indien gewenst per set. En omdat er zoveel statistieken zijn verzameld in de loop der tijd krijg je ook zogenaamde ‘Keys to the match’. Dat zijn drie kritische statistieken, die per speler anders zijn, waarmee de kans erg groot is dat hij of zij de wedstrijd wint als de speler die key-waarden realiseert.
Ook deze key-statistiek wordt tijdens de wedstrijd voortdurend bijgehouden en voorzien van een groen vinkje, geel driehoekje of rood kruisje. Bij drie groene vinkjes aan het eind van de wedstrijd zou de winst binnen moeten zijn.
Maar de app gaat verder dan al deze cijfers, veel verder. Nieuws via een live blog en drie kanalen live radio zorgen dat je iedere minuut op de hoogte kunt blijven.
Foto’s kleden vrijwel elke pagina in de app aan maar dagelijks wordt er een vrachtlading aan mooie foto’s toegevoegd. En alsof dat niet genoeg is, ook video’s worden in grote hoeveelheden aangeboden. Van dagoverzichten, vooraf en achteraf, persconferenties, vooruitblikken, sfeerimpressies, tot bijzondere momenten en exclusieve interviews met spelers.
Van al die spelers is natuurlijk uitgebreide informatie voorhanden. Iedere speler heeft een pagina met foto en basisgegevens, die tijdens het toernooi wordt aangevuld met uitslagen, foto’s en evt. video’s.
En dan hebben we het ‘blik achter de schermen’. Vrijwel het hele complex, inclusief de ‘Walk of Champions’ is toegankelijk via foto’s, maar vaak ook per video, en 360-graden-views. Het center court heeft zelfs een 360-graden look die tijdens het toernooi wordt geactualiseerd met een versie met deelnemers en toeschouwers.
Het gebruik van Social Media is minimaal. Hoewel tweets (van oa. spelers) door de redactie worden ingevoegd is er geen kanaal van mensen die mee-tweeten, en is er ook geen mogelijkheid om een opmerkelijk feit of uitslag eenvoudig op je eigen facebookpagina of tweetkanaal te posten. Je kunt wel feedback naar de makers sturen, maar die worden verder niet gedeeld met anderen.
De betere apps onderscheiden zich in de details, deze app grossiert in uitzonderlijke details. De statistieken, foto’s van elke hoek van Wimbledon, de mooie opmaak.
Is er dan helemaal niets aan te merken of te verbeteren ? Jawel. Maar je moet het wel zoeken, of beter gezegd, door veelvuldig gebruik ervaren. Zo is het soms omslachtig om terug te komen in het hoofdmenu. Een scherm uitzoomen, sluiten, en dan nog een klik terug… dat zou eenvoudiger moeten kunnen.
Verder is het opmerkelijk dat met al de live en actuele inhoud, met cijfers, foto’s, video en blog het niet altijd meteen duidelijk is als er ‘verrassingen’ zijn. Er is geen algemeen nieuwsscherm waar je direct kunt zien dat een topspeler is uitgeschakeld. Dat moet je opmerken tijdens het doorbladeren van de blog, of een video te bekijken. Of het moet je opvallen in de uitslagen. Merkwaardig genoeg is een algemeen nieuwsscherm het eerste wat je te zien krijgt in de iPhone versie…
Dat geldt ook voor de andere tekortkoming. In de lange lijsten met spelers kun je nergens zoeken ?! Je kunt alleen met A..Z keuze versneld door de lijst springen. Een zoekbalk ligt voor de hand, en is in de iPhone versie van Wimbledon dus wel aanwezig is.
Een dergelijk uitgebreide app kan niet anders dan 5 sterren krijgen. Heel veel info, alles wat iemand zou willen weten is verpakt in deze fraaie app. De live scores met uitgebreide statistieken maken de app al een topper, de enorme lading foto’s, video’s en insight in Wimbledon aangeboden op een uiterst professionele wijze zorgen voor een Ace !
En dat allemaal voor de prijs van… 0 euro !